Az ADAS (Advanced Driver-Assistance System) kamerái az autó szélvédőjébe vannak integrálva, és számos fontos funkciót látnak el, például a sávtartást, a távolságtartó tempomatos rendszereket vagy a forgalomfelismerést. Amikor a szélvédőt cserélik, az új szélvédő más optikai tulajdonságokkal rendelkezhet, mint az eredeti, és ez befolyásolhatja a kamera teljesítményét és pontosságát.

A szélvédő cseréje után szükséges a kamera kalibrálása, annak érdekében, hogy a rendszer helyesen működjön. A kalibráció folyamata lehetővé teszi a kamera beállítását és optimalizálását, hogy a megfelelő pozícióban és szögben érzékelje a környezetet. Ez biztosítja, hogy az ADAS-rendszer pontosan működjön, megbízható információkat szolgáltasson és megfelelően reagáljon a különböző helyzetekre.

A kalibráció során speciális eszközöket és szoftvereket szükséges használni a kamera helyes beállításához. A kalibrációs folyamat magában foglalhatja a kamera pozíciójának és szögének beállítását, az optikai tulajdonságok beállítását, valamint a rendszer ellenőrzését és tesztelését.

Fontos megjegyezni, hogy a kalibráció csak szakképzett technikusok vagy szervizközpontok által végezhető el – megfelelő eszközökkel és szaktudással. Ezért a szélvédőcsere után kötelező a szakember által végzett ADAS-kamerakalibráció elvégzése, hogy az ADAS-rendszer optimálisan működjön, előteremtve a lehető legbiztonságosabb vezetési körülményeket.

Szervizeink nemcsak rendelkeznek a szükséges szakmai és technikai háttérrel, de az elvégzett kalibrálásról minden esetben jegyzőkönyvet is adunk.

A gépkocsikba épített ADAS-rendszerek számos funkciót és előnyt kínálnak. Néhány példa a leggyakrabban használt ADAS-rendszerek közül:

 • Automatikus vészfékezés (Automatic Emergency Braking AEB):
  Ez a rendszer érzékeli a jármű előtt lévő akadályokat (pl.: más autók, gyalogosok) és automatikusan fékez, hogy elkerülje az ütközést, vagy csökkentse annak erejét.
 • Sávelhagyásra figyelmeztetés (Lane Departure Warning LDW):
  Ez a rendszer figyeli a jármű helyzetét az úton, és figyelmeztetést ad, ha a vezető véletlenül átlépi a sávhatárt anélkül, hogy jelzést használna.
 • Távolságtartó tempomat (Adaptive Cruise Control ACC):
  Ez a rendszer lehetővé teszi a járműnek, hogy automatikusan tartsa a biztonságos távolságot a követett járműhöz képest, és automatikusan alkalmazkodjon a forgalmi sebességhez.
 • Intelligens fényszórórendszerek:
  Ezek a rendszerek automatikusan vezérlik a fényszórókat, hogy alkalmazkodjanak az útviszonyokhoz és az ellentétes irányú forgalomhoz, lehetővé téve a jobb láthatóságot és az éjszakai vezetés biztonságának növelését.

A felsoroltak csak néhány példák az ADAS-rendszer vezetéstámogató funkciói közül, és számos más innovatív megoldás is létezik a piacon. Az ADAS-rendszerek növelik a vezetés biztonságát, csökkentik a balesetek kockázatát és támogatják a sofőröket a járművezetés során.

Kérjen időpontot az Önhöz legközelebb eső szervizünkhöz!

Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük az autóüveg-javítás és
-csere során felmerülő ADAS rendszerrel kapcsolatos leggyakoribb és legfontosabb kérdéseket, hogy Önt a lehető leggyorsabban tudjuk tájékoztatni. Amennyiben úgy érzi, nem kapott egyértelmű választ kérdéseire, keresse fel ingyenesen hívható, profi ügyfélszolgálatunkat a 06-80-200-200-as telefonszámon, vagy érdeklődjön személyesen az Önhöz legközelebbi szervizünkben!

 • Milyen problémákat eredményezhet, ha a szélvédőcserét követően nem végzik el az ADAS-kamera kalibrációját?

  1. Pontatlanság: Az ADAS-rendszer pontossága és megbízhatósága csökkenhet. A kamera helytelen szögben vagy pozícióban történő elhelyezése miatt az észlelt objektumok és adatok nem lesznek pontosak, ami hibás működést vagy téves információkat eredményezhet. A gépkocsi helytelenül érzékeli az úton betöltött pozícióját. Nem a forgalmi sáv közepén halad. A sávelhagyás-figyelmeztetés asszimetrikussá válik.

  2. Rendszerhiba: A hiányzó vagy helytelen kalibráció következtében a kapcsolt rendszerek is hibásan működhetnek vagy akár teljesen leállhatnak, mint a távfényasszisztens, az adaptív tempomat vagy a sávtartás. Ez komoly következményekkel járhat a vezetés biztonságára és a jármű teljesítményére nézve.

  Ezért nagyon fontos, hogy szélvédőcsere után mindig szakember által végezzék el az ADAS-kamera kalibrációját, hogy biztosítsák az ADAS-rendszer helyes működését és a vezetés biztonságát.